The blog

Discover smart tips, personal stories and our take on the latest marketing trends
23 July 2015

The House of Marketing presenteert de resultaten van de Festival Marketing Survey - Infographic

festival-marketing-survey.png

ZIE VOLLEDIGE INFOGRAPHIC MET RESULTATEN ONDERAAN

Marketeers vinden festivalsponsoring krachtig
Toch ondervindt 80% moeilijkheden om de impact ervan te berekenen

Diegem 23/7/2015 – Naar aanleiding van het festivalseizoen, stuurde marketingconsultingbureau The House of Marketing een survey uit naar Belgische marketeers. Het onderzoek peilde naar het belang van festivalsponsoring voor marketeers, naar het typische profiel van een festivalganger en naar de meest impactvolle activaties om in contact te treden met deze festivalganger. Enkele resultaten:

 • Het merendeel van de marketeers sponsort amper festivals.
 • Festivalsponsoring wordt beschouwd als een krachtig communicatiemiddel (73%), maar de meningen zijn verdeeld over het competitief voordeel (50%).
 • 80% vindt het moeilijk om de Return On Investment van festivalsponsoring te berekenen.
 • De typische festivalganger is een mannelijke hipster tussen 18 en 24 jaar die een budgetbewuste en ethisch verantwoorde muziek- en bierliefhebber is en gemiddeld 2 keer per jaar een festival bezoekt.   
 • Gratis gadgets en festivaldiensten zoals batterijladers hebben het meeste impact (78%). 

Marketeers wagen zich niet aan festivalsponsoring, ondanks zijn krachtige impact

Belgische festivals brengen heel wat mensen op de been en gaan dan ook gepaard met opportuniteiten voor marketeers. Festivalsponsoring moet volgens Belgische marketeers voornamelijk leiden tot de verbetering van de merkbekendheid en het merkimago. Hoewel 73% aangeeft festivalsponsoring een krachtig communicatiemiddel te vinden, investeert 1 op 2 marketeers totaal niet in festivalsponsoring. Verschillende redenen liggen aan de basis.

“Marketeers wagen zich moeilijk aan festivalsponsoring, omdat de hoge kosten meespelen in het beslissingsproces en de Return On Investment moeilijk aantoonbaar is,” zegt Karolien Vanhelden, Marketing Manager van The House of Marketing. ”Daarnaast toont onze survey aan dat de helft van de marketeers niet overtuigd is van het competitief voordeel dat festivalsponsoring kan opleveren.” 

Bovendien meent 81% dat muziekfestivals zich niet meer tot één enkele doelgroep richten. Deze veelheid aan doelgroepen bemoeilijkt uiteraard het aanreiken van een heel individuele unieke ervaring. Marketeers zijn nochtans overtuigd van het belang van zulke persoonlijke ervaring.

De budgetbewuste mannelijke hipster bezoekt 2 festivals per jaar

De affiniteit tussen de eigen doelgroep en het publiek van het festival blijkt de voornaamste beslissingsfactor voor festivalsponsoring te zijn. Maar wie is dan de typische festivalganger volgens marketeers?

 • Mannelijke hipster
 • 18-24 jaar oud
 • Bezoekt gemiddeld 2 festivals per jaar
 • Ethisch verantwoord
 • Eerder muziekliefhebber dan party animal
 • Eerder bierliefhebber dan foodie


“Ondanks de relatief hoge kostprijs van festivaltickets gelooft 58% van de marketeers dat festivalgangers eerder budgetbewust en geen big spenders zijn,”
 meent Karolien Vanhelden. “Ze zijn er eveneens van overtuigd dat festivalgangers constant geconnecteerd zijn, waardoor de bezoekers activeren via social media tijdens festivals enorm belangrijk is voor marketeers.”

Sampling en festivaldiensten vormen de meest impactvolle festivalactivaties 

Festivalgangers stimuleren om producten en diensten uit te proberen staat in de top 4 van marketeers’ objectieven bij festivalsponsoring. Dit verklaart waarom 78% aangeeft dat, net zoals het aanbieden van festivaldiensten (batterijladers, paraplu’s,…), het uitdelen van gratis gadgets en producten de meest impactvolle festivalactivatie is om in contact te treden met de bezoekers. Toch zijn de meningen verdeeld of festivals de juiste plaats vormen voor een testlab voor bijvoorbeeld nieuwe technologieën.

Het aanbrengen van een logo op het podium (‘branding’) en de organisatie van wedstrijden met prijzen zijn volgens de respondenten zonder meer succesvol in tegenstelling tot het plaatsen van gepersonaliseerde vlaggen en banners.

Leuk weetje: Marketeers verkiezen Rock Werchter boven Tomorrowland!

Over The House of Marketing

Al jaren doen bedrijven beroep op The House of Marketing voor strategische marketingconsulting en marketingimplementatie om de transitie te kunnen maken naar een future-proof, omnichannel en digitale klantenervaring. The House of Marketing heeft een dynamisch team van gepassioneerde ervaren marketeers dat het voortouw neemt op het gebied van marketing dankzij haar innovatieve aanpak. The House of Marketing engageert zich om de marketingimpact van haar klanten te verhogen om winstgevende en duurzame groei te bereiken. www.thehouseofmarketing.be

The House of Marketing maakt deel uit van de Quanteus Group. www.quanteusgroup.com

 

Voor meer informatie over de Festival Marketing Survey, contacteer:

Karolien Vanhelden
Marketing Manager
The House of Marketing
karolien.vanhelden@thom.eu
+32 (0)494 90 12 07

 

Infographic-Festival-Marketing-Survey-The-House-of-Marketing-JPEG-1.jpg

 

Attachment:

Volledige infographic Festival Marketing Survey - PDF

Volledige infographic Festival Marketing Survey - JPEG

GettyImages-85184293_full-558069-edited.jpg